Gå til indhold

Om Skolevalg

Skolevalg er en autentisk gennemført valghandling for 8., 9. og 10. klasser i hele landet.

Skolevalg er et 3 uger langt undervisningsforløb tilrettelagt som et autentisk folketingsvalg. Det arrangeres af Folketinget og Børne- og Undervisningsministeriet i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) og finder sted hvert andet år. Omkring 80.000 elever fra ca. 700 skoler fra hele landet deltager sædvanligvis i Skolevalg.
 
3 intense uger i januar 
Skolevalg bliver udskrevet af statsministeren en søndag i januar. Dermed begynder 3 intense uger for skoleeleverne i samfundsfag og dansk. De skal orientere sig i politiske mærkesager, lave nyhedsindslag og deltage i politiske debatter med ungdomspartier. På valgdagen bliver der udleveret valgkort og stemmesedler, og eleverne skal så sætte kryds ved det parti, de selv mener, de er mest enig med. Det hele slutter med valgfest på Christiansborg, hvorfra offentliggørelsen af landsdelsresultater og det endelige valgresultat sendes live på tv ‒ lige som ved et rigtigt folketingsvalg. 

Alle kan være med
Alle skoler med 8., 9. og 10. klasse kan være med i Skolevalg, og det er gratis at deltage. Skolevalg er udviklet med henblik på skolernes undervisning i overensstemmelse med »Fælles Mål« i samfundsfag. Det understøtter fagformålet for samfundsfag og kan med fordel tænkes tværfagligt med dansk, ligesom der kan inddrages timer fra den understøttende undervisning. 

Demokratisk engagement 
Det overordnede formål med Skolevalg er at øge de unges demokratiske engagement og forberede deres deltagelse i det repræsentative demokrati. Skolevalg giver eleverne en erfaring med, hvad det vil sige at danne sig en politisk holdning, og de får erfaring med at argumentere for deres holdninger.